Bahan-bahan:
1 cawan Tepung gandum
1 cawan Susu pekat
1 s/k Esen vanilla
1 s/k Bikarbonat soda
1 s/k Baking Powder
Untuk membuat Gula Hangus
1 cawan Gula pasir
1 cawan Air panas
2 s/b Butter
Cara-cara:
- Masukkan gula ke dalam kuali dan masak sehingga menjadi perang (biarkan gelap sedikit, tetapi jangan sampai hangus). Setelah itu masukkan air panas (masukkan sedikit dahulu dgn hati-hati kerana ianya akan meletup sedikit). Akhir sekali masukkan butter dan kacau sehingga butter cair. Ketepikan dan biarkan sejuk.
- Ayakkan tepung gandum bersama bikarbonat soda dan baking powder. Ketepikan.
- Pecahkan semua telur ke dalam mangkuk dan dikacau menggunakan whisk tangan (tidak perlu menggunakan mixer kerana ianya boleh menyebabkan kek menjadi kering).
- Setelah itu masukkan susu pekat dan gaul lagi sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan tepung sedikit demi sedikit (sila gunakan senduk) jika adunan tidak larut, maksudnya masih ada ketulan tepung, jangan risau, teruskan dengan meletakkan esen vanila dan seterusnya gula hangus tadi. Kacau sehingga sebati.
- Oleskan loyang dengan butter.
- Sebelum dimasukkan ke dalam loyang, tapiskan adunan tadi dan masukkan ke dalam loyang yang telah dioleskan dengan butter tadi. Tutup dengan aluminium foil, kalau boleh diikat sekeliling untuk mengelakkan dari wap masuk.
No comments:
Post a Comment