Sunday, June 10, 2012

Chili crab

bahan-bahan:
* 10 tangkai cili kering - ikut kesesuaian. mahu pedas, letak cili lebih
* 2 biji bawang besar
* 1 ibu jari halia
(bahan * dikisar)
ketam 6 ekor
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
2 biji telur
garam
kunyit
air

cara memasak:
  1. lumurkan ketam dengan kunyit sahaja hingga separuh masak.
  2. ketepikan ketam yang telah digoreng.
  3. tumiskan bahan kisar dengan minyak sehingga pecah minyakhingga cili masak.
  4. masukkan sos cili, sos tomato dan asam jawa.
  5. masukkan garam secukup rasa.
  6. jika ingin kuah lebih, masukkan air.
  7. setelah mendidih, masukkan ketam yang telah digoreng tadi. gaulkan hingga sebati.
  8. pecahkan telur di dalam masakan..
  9. biarkan sekejap dan gaulkan hingga ketam masak.
  10. siap untuk dihidangkan.
selamat mencuba..:)

No comments:

Post a Comment